De genationaliseerde bankverzekeraar SNS Reaal is bezig de bank- en verzekeringstak te ontvlechten. De beoogde verkoop van verzekeringstak Vivat wordt waarschijnlijk in het derde kwartaal van dit jaar afgerond. Omdat de financiële buffers van de verzekeringstak zwak zijn, blijft het spannend wat de staat krijgt voor Vivat.

Dat bleek donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers over 2014 van de in 2013 genationaliseerde bank en verzekeraar.

SNS Bank, dat voorlopig in handen van de overheid blijft, haalde vorig jaar een nettowinst van 151 miljoen euro. Die winst werd gedrukt door de eenmalige bijdrage aan de nationalisering van SNS Reaal en een afschrijving. Zonder eenmalige posten steeg de nettowinst met 31 miljoen euro ten opzichte van 2013, naar 294 miljoen euro.

SNS Bank kreeg er vorig jaar per saldo 98.000 nieuwe klanten bij en wist zijn marktaandeel op het gebied van hypotheken te verdubbelen naar bijna 4 procent. De bank beheerde bijna 11 procent van de totale particuliere spaartegoeden in Nederland. De bank profiteert dit jaar naar verwachting van het economisch herstel, waardoor afschrijvingen op leningen ,,geleidelijk” kunnen dalen.

Verkoop verzekeringstak aan Chinese Anbang

Als geheel leed SNS Reaal in 2014 een nettoverlies geleden van 712 miljoen euro. Dit kwam vooral door afschrijvingen bij het verzekeringsonderdeel, dat in de loop van dit jaar wordt verkocht aan de Chinese verzekeraar Anbang.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) maakte in februari bekend dat Vivat wordt verkocht aan Anbang. SNS gaf donderdag aan dat de verkoop waarschijnlijk in het derde kwartaal wordt afgerond. SNS Bank wordt vervolgens overgedragen aan de Nederlandse staat, waarna SNS Reaal wordt ontmanteld. Die transacties zorgen naar verwachting in 2015 voor een aanzienlijk boekverlies.

Verzekeringsonderdeel Vivat eindigde 2014 door incidentele kosten 605 miljoen euro in het rood. Gecorrigeerd voor eenmalige uitgaven zakte de nettowinst van het moederbedrijf van Reaal Verzekeringen en Zwitserleven met 37 procent naar 85 miljoen euro.

Wat krijgt staat voor Vivat?

Voor Vivat blijven de marktomstandigheden moeilijk, verwacht SNS. In de eerste maanden van het jaar vielen de ontwikkelingen op de financiële markten mee, maar de lage rente blijft een probleem voor de verzekeraar. SNS Reaal sprak dan ook de verwachting uit dat de solvabiliteit in de eerste helft van 2015 onder druk blijft staan.

Dit laatste kan van belang zijn voor de beoogde verkoop aan de Chinezen. In de verkoopovereenkomst is namelijk opgenomen dat de verkoopprijs van 150 miljoen euro nog aangepast kan worden, als er grotere tegenvallers zijn in de eerste helft van 2015.

Als er in de periode tot 30 juni 2015 forse tegenvallers opduiken, mag de Anbang de deal nog afblazen.

De grens ligt hierbij op 500 miljoen euro. Een nieuwe strop boven dat bedrag geeft Anbang het recht zich terug te trekken.

De Chinezen hebben verder stevig onderhandeld over de overgangsperiode. Bij waardeschommelingen tot 50 miljoen euro, positief of negatief, doet niemand moeilijk. Maar mee- of tegenvallers tussen de 50 en 500 miljoen euro worden opgeteld bij of afgetrokken van de verkoopprijs van 150 miljoen euro.

Dit laatste betekent dat minister Dijsselbloem bij een tegenvaller van circa 500 miljoen euro, niets krijgt voor de aandelen en de Chinezen nog 300 miljoen euro extra toestopt om van Reaal/Vivat af te zijn.

bron: ANP/Z24

Lees ook

Verkoop Reaal aan Chinese verzekeraar Anbang: woekerpolissen en 3 andere heikele kwesties

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl